sofla.png

   ΙΣΤΟΡΙΚΟ   

Το 1946 , μια ομάδα διορατικών Λαρισαίων φαρμακοποιών, εστερνιζόμενοι τον όρκο του Ιπποκράτη, σε μια εποχή όπου οι υποδομές της χώρας ήταν εντελώς υποτυπώδεις, τέθηκε η σκέψη να λειτουργήσει στην Λάρισα το δοκιμασμένο μοντέλο της γνωστής παγκοσμίως «Συντροφιάς των Αμπελακίων».


                                                  1946 - η συντροφιά των Αμπελακίων


Πρωτοστάτες σ΄ αυτήν την προσπάθεια ήταν είκοσι δύο (22) Φαρμακοποιοί μέτοχοι. Έντεκα από την πόλη της Λάρισας και έντεκα από την επαρχία του Νομού. Αναλυτικά τα ονόματα τους είναι τα ακόλουθα: Αλχανάτης Χαϊμ, Αστεριάδης Αγαμέμνων, Βάης Αναστάσιος, Βάης Βασίλειος, Επιτρόπου Δημήτριος, Ζυγογιάννης Κων/νος, Καραθάνος Δημήτριος, Τέτση Μαρία, Κυλικάς Βασίλειος, Κρίκης Οδυσσέας, Μαυρομμάτης, Κουκουβίκης Αντώνιος, Νούλης Βασίλειος, Κληρονόμοι Κουλιαλή, Χρυσοχόου Γεώργιος, Κληρονόμοι Ρακατσιάνη, Αγγελάκης Αλέξανδρος, Σαμσαρέλος Αντώνιος, Σκαφιδας Βασίλειος, Κυρόζης Ανδρέας, Παπαζήσης Γεώργιος, Κληρονόμοι Παπαλεξίου
Την 21η Φεβρουαρίου του 1946 πρωτολειτούργησε ο συνεταιρισμός επί της οδού Παπαναστασίου (στοά Μπούρα) από τους φαρμακοποιούς της Λάρισας οι οποίοι  συναισθανόμενοι τις υποχρεώσεις τους έναντι του κατετραγμενου κοινωνικού συνόλου, και βάζοντας υπεράνω όλων το λειτούργημα που ασκούσαν έφτιαξαν τον Σ.ο.Φ.ΛΑ.
Αρχικά ο συνεταιρισμός λειτουργούσε με την συγκέντρωση των παραγγελιών στις ποσότητες που ήθελε το κάθε φαρμακείο, οι οποίες προωθούνταν στις λιγοστές αντιπροσωπείες ή εργοστάσια των Αθηνών. Η δε μεταφορά τους ήταν χρονοβόρα ( περί των δεκαπέντε ωρών).

                               1952 - ο ΣΟΦΛΑ πραγματοποιεί εισαγωγές από οίκους του εξωτερικού

Αξίζει να σημειωθεί ότι περί το 1952 ο ΣοΦΛΑ μέσω αντιπροσώπου του (ΚΡΙΚΗΣ) ορισμένου από το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας πραγματοποιεί εισαγωγές από οίκους του εξωτερικού (KNOLL, MERCK, SCHEERING) με ανοιγμένες πιστώσεις της Εθνικής Τράπεζας κυρίως σε αντιβιοτικά και σε μουρουνέλαιο.
Την 1η Σεπτεμβρίου του 1975 (ημέρα σταθμός στην ιστορία του συνεταιρισμού), το Δ.Σ. αποφασίζει επιτέλους μετά από αμφιταλαντεύσεις επτά ετών από την ημέρα που άνοιξε το επάγγελμα του φαρμακοποιού το 1967 να εγγράψει νέα φαρμακεία και να πάψει πλέον να είναι η κλειστή συνεταιριστική ομάδα εικοσιτεσσάρων  (24) φαρμακοποιών .
Οι νέοι επτά φαρμακοποιοί δίνουν καινούργια ώθηση στον συνεταιρισμό , γίνεται ανανέωση του Δ.Σ. αύξηση της εταιρικής μερίδας, ώστε να γίνει δυνατή η περαιτέρω είσοδος και άλλων μελών . Αισίως το 1980 ο συνεταιρισμός έχει περί τα 45 μέλη.
Σημαντικές ημερομηνίες για το συνεταιρισμό :
Την 27/5/1983 απόφαση μηχανοργάνωσης του συνεταιρισμού.
3/5/1985 απόφαση για συμμετοχή στο δευτεροβάθμιο όργανο μας ΟΣΦΕ
18/2/1986
‘Άκαρπη συνάντηση με την ομάδα των 50 φαρμακοποιών που θα άνοιγαν τον δεύτερο συνεταιρισμό ΠΡΟΣΥΦΛΑ λόγω κακού χειρισμού και από τις δύο πλευρές των απαιτήσεων και των υποχωρήσεων που έπρεπε να γίνουν.
28/11/1988 Απόφαση για τη δημιουργία κεφαλαίου κίνησης ίσο με τον μηνιαίο τζίρο με αναλογική συμμετοχή των μετόχων. Αποφυγή δανεισμού από τις τράπεζες με τα υψηλά επιτόκια της εποχής .
Στις 10/03/1993 Αγορά ακινήτου στην οδό Ρούσβελτ 73 και μεταφορά στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τον Ιούνιο του ίδιου έτους (επί προεδρίας Χαρίλαου Κούρτη).
Την 23/6/1996 πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στην ΠΑΝΣΥΦΑ εταιρεία προχονδρεμπορίου με μέλη 27 συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών της Ελλάδος
Την 27/5/1998 γίνεται η πρώτη συνάντηση με τα προεδρία των πέντε συνεταιρισμών Θεσσαλίας. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα
Την 26/11/2001 Συμμετοχή στη ISCO. FAR

2004 - Κατασκευή αυτόματου ραουλόδρομου με προσαρμοσμένα επάνω του έμβολα, για ταχύτερη εξυπηρέτηση των φαρμακείων. 

2005 – Προέκταση των εγκαταστάσεων και ενοικίαση του διπλανού χώρου της αποθήκης.

2007 – Εγκατάσταση web server παραγγελιών, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή,  επί προεδρίας του κ.Χολέβα Βασιλείου. 

2008 – Αγορά του οικοπέδου στην ΠΕΟ Λάρισας-Αθηνών. Ο κύκλος εργασιών είχε ήδη μεγαλώσει και προετοιμαστήκαμε για νέα φαρμακαποθήκη. Αν και εγκλωβιστήκαμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ για την πολυπόθητη χρήση γης. 

2014 – Εγκατάσταση WMS. Μία επένδυση 400.000 ευρώ που έγινε με ίδια κεφάλαια του Συνεταιρισμού, για την ταχύτερη εκτέλεση παραγγελιών, με λιγότερα λάθη. Το συγκεκριμένο σύστημα θεωρείται ταχύτερο και αποτελεσματικότερο από ένα robot.

2019 – Και ο Συνεταιρισμός συνεχίζει να εξελίσσεται προς όφελος του φαρμακοποιού αλλά και των ασθενών